Må journalister have en mening?

Må journalister have en mening?

Må journalister egentlig have en mening? Og hvad må de have en mening om?

Det spørgsmål har jeg stillet mig selv adskillige gange gennem de seneste tre et halvt år, jeg har studeret til journalist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus.

De første semestre lærte vi, at journalistik skulle være tilstræbt objektiv – hvad det så end betød. Senere hen lærte vi, at journalistik blot skulle være redelig og fair. Journalister er også mennesker, der alle har en bagage med meninger og fordomme.

Men det besvarer stadig ikke mit spørgsmål: Må jeg som journalist have en mening?

I hvert fald ikke en politisk én, hvis jeg skal dække politik, fik jeg at vide på min tidligere arbejdsplads. De sagde, at de ikke kunne forhindre os i at have en holdning til politik og ytre den på de sociale medier, men at vi skulle tænke os godt om, inden vi gav vores politiske standpunkt til kende. Det kunne påvirke, hvad vi kunne skrive om bagefter. Og det kunne måske blive brugt mod os af politikere, spindoktorer og kommunikatører.

Men samtidig forventes det, at vi er aktive på de sociale medier. At vi er aktive for at gøre os selv til et brand: “Rikke Uhre Andersen – Journalist”. Sådan lyder opfordringen på journaliststudiet. Vi er mange, der kæmper om arbejdspladserne, så vi skal vise os selv frem. Men hver gang man deler en artikel eller kommenterer på noget på de sociale medier, kan det så være helt holdningsneutralt?

Alle de tanker kom på baggrund af, at jeg gerne ville begynde en blog. Den skulle handle om lidt af hvert i mit liv: Journalistik, medier, mad, sundhed og kultur. Men jeg blev ved med at tænke på, hvad jeg måtte have en mening om som journalist. Kunne det eksempelvis påvirke mine jobmuligheder bagefter, hvis min måske kommende arbejdsgiver fandt ud af, at jeg ikke spiste kød?

Jeg savner, at vi, både på journaliststudier og blandt journalister generelt, bliver ved med at diskutere, hvad journalister må have en holdning til eller mening om. For lige nu må den enkelte journalist selv finde ud af det. Og det er bestemt ikke en enig journaliststand.

Imens vi tænker over det, har jeg bestemt mig for at blogge om de ting, der interesserer mig – og forhåbentlig også mange af jer. Om det kommer til at påvirke mine jobmuligheder i positiv eller negativ retning, finder jeg jo nok ud af senere.

Jeg håber, I vil følge mig på bloggen 🙂

2 thoughts on “Må journalister have en mening?

  1. Hej Rikke,
    Blev opmærksom på din blog via LinkedIn. Læste dit indslag om, hvorvidt journalister må have en mening/holdning. De undervisere, der fortæller dig, at man ikke må have det, har ganske enkelt ikke forstået, hvad journalistik er. Journalistik uden holdning er ligegyldig. Derfor gik Nyhedsavisen f.eks. konkurs. De lavede journalistik for at sælge annoncer, mens f.eks. Politiken (som jeg arbejdede på dengang) styrkede sin position – fordi de sælger annoncer for at kunne udbrede deres holdninger (altså lave journalistik). Længere er den ikke. Held og lykke med din blog

    Thomas

    1. Hej Thomas. Tak for din kommentar. Jeg synes, det er super interessant at diskutere, fordi der ikke er et facit, selvom underviserne godt kan glemme at lære os det 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *