Den positive journalistik

Vi skal have mere positiv og konstruktiv journalistik. Det positive og glad skal frem.

Journalister har kun fokus på det negative, og medierne viser kun alt det, der er galt i verden.

Sådanne udsagn har de fleste journalister nok hørt før om deres journalistik. Og hvad kan man sige til det? Noget med at vi jo viser, når der sker noget specielt, og det som regel er en konflikt eller andet negativt? At vores nyhedskriterier spiller på konflikt og problemer?

I min praktiktid sad jeg et år på redaktionen i Juelsminde under Horsens Folkeblad. Da jeg skulle lave en praktikopgave på skolen efterfølgende, valgte jeg at undersøge, om min journalistiske dækning af Juelsminde-området havde været mere negativ end positiv. Jeg kiggede på 113 artikler, jeg havde skrevet i min tid på redaktionen. Jeg undersøgte om ordvalget i artiklerne var mest positivt eller negativt. Og det viste sig, at fire ud af fem artikler var mest positive.

Dermed kan det, ud fra min lille undersøgelse, siges, at det ikke er al journalistik, der er negativt. Og det behøver det bestemt heller ikke at være, for at det bliver god journalistik. Sådan tænker mange redaktioner, og de er begyndt at se nyhedsformidling fra en mere positiv vinkel.

Senest er TV2 Nyhederne kl. 19 begyndt at arbejde med konstruktive nyheder. De vil nu ikke kun have fokus på død og ødelæggelse, men også på det, der lykkes.

Og det kan være et eksempel til os andre. Vi skal lave nyheder, som kan hjælpe seerne, læserne eller lytterne til ikke at stå magtesløse tilbage, når slutjinglen begynder. Vi skal komme med forslag til løsninger og involvere læserne, så de selv kan gøre noget, hvis de ønsker det.

Verden er ikke kun negativ, og hvis journalistik skal afspejle vores verden og hverdag, skal der mere fokus på det positive og konstruktive.

På Journalisten.dk kan man læse mere om andre medier, der også arbejder med konstruktiv journalistik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *