Hjerternes dag

Valentinsdag

Valentinsdag. Dagen, hvor kærestepar køber chokolade, blomster og andre gaver til hinanden. Og måske går de ud og spiser en god middag.

Valentinsdag har nu aldrig fyldt særligt meget i min kæreste og mit forhold. Der skal ikke en bestemt dag til at give gaver, blomster eller gå ud at spise. Det skal ske, når man har lyst, er min kærestes filosofi. Og det har jeg så affundet mig med.

Dagen bliver af flere beskyldt for at være smagløst amerikansk og kommerciel. Men faktisk strammer traditionen om Valentin fra romerske frugtbarhedsfester og britisk poesi, kan jeg læse på Videnskab.dk. Valentin blev først stort i USA i midten af 1800-tallet.

I det gamle Rom handlede 14. februar om frugtbarhed og fertilitet, og der blev blandt andet afholdt elskovslotterier, for at folk skulle finde sammen. Det blev en kende for ukristent for den kristne kirke, som i stedet indførte en mere sober Skt. Valentins Dag i martyren Skt. Valentins navn.

Men hvilken Valentin, der lagde navn til dagen, er der ikke enighed om. I middelalderen hed over 50 martyrer Valentin. Den historier, der oftest linkes til traditionen, er en Valentin, som i det tredje århundrede i smug giftede soldater med deres store kærlighed. Det kostede ham livet. På grund af den store forvirring over, hvilken Valentin der havde lagt navn til dagen, strøg den katolske kirke Skt. Valentinsdag fra sin kalender i 1969.

Nogle historikere mener dog, at forbindelsen med at flirte og Skt. Valentins Dag først blev nævnt i britisk poesi. Men der var under alle omstændigheder en helgen, der hed Valentin.

I 1800-tallet var det blevet populært at sende Valentinskort til hinanden i Europa. I 1840’erne kom de første kommercielle kort. I 1847 modtog en amerikansk kvinde et valentinskort fra England, og det blev startskuddet til, at amerikanerne tog traditionen til sig. Dermed stammer traditionen omkring Valentinsdag ikke fra USA, men fra os selv her i Europa.

Og hermed kom vi hele vejen rundt om traditionen bag Valentinsdag, som i dag er meget populær i både USA og Europa. Selvom man selvfølgelig ikke kun skal være god ved sin kæreste og give ham eller hende gaver én dag om året, kan jeg nu godt lide at have en dag, der historisk set er forbundet med kærlighed. Det er godt nok at have en dag, hvor man kan blive mindet om at vise den, man er sammen med, hvor meget man holder af ham eller hende.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *