Fortidens minder er gået i båndsalat

VHS bånd nostalgi vhsafspiller
Båndsalat? Hvad er det for noget? Sådan tænker de yngre læsere sikkert, men for os der var børn i 80’erne og 90’erne lyder det kun alt for velkendt. Og det var ikke rart, når ens yndlingsfilm blev ødelagt i vhs-maskinen, og man hev og sled i båndet for at få det ud.

For at redde nogle af vores gamle vhs-minder, inden både bånd og afspiller gav op, har min lillesøster og jeg on and off brugt tid på at spille vores gamle vhs-bånd over til en fil på computeren. Det skulle optages i realtid, så det tog lidt tid og ikke mindst en stor portion tålmodighed. Også for min far, der måtte have fat i skruetrækkeren gang på gang. Den ene vhs-afspiller efter den anden måtte give op i forløbet. Enten ville båndet ikke afspille eller også ville den ikke komme ud af afspilleren, fordi båndet var gået i båndsalat midt i tilbagespoleringen. De er jo heller ikke helt unge længere.

Det ser nu endeligt ud til, at vi er kommet igennem de vhs’er, som vi gerne ville beholde i digital form. Vi har også taget livet af fire vhs-afspillere i forløbet. Et af de sidste bånd vi spillede over, var en hjemmevideo fra da min lillesøster og jeg var små i begyndelsen af 1990’erne. Videoen er lettere grynet, og lyden er til tider ret forvrænget. Men hvor var det nostalgisk at se mig selv som halvandenårige fodre ænder i anlægget og danse rundt om juletræet med familien.

Dengang var det noget helt specielt, at det blev optaget. Min far havde lånt videokameraet af min mors bror. I dag kan man jo bare tænde sin mobiltelefon og filme på livet løs. Det er jo på mange måder dejligt, at det er så nemt at tage billeder og video i dag, men jeg kan nu ikke lade være med at føle, at der er noget specielt over de gamle hjemmevideoer.

Vi står nu tilbage med 100-150 gamle vhs’er, som er gemt i bedrollere under gæstesengen hos vores forældre. Et fortidsminde som nok ikke kommer på mode igen, ligesom man eksempelvis ser med lp-pladerne, fordi kvaliteten simpelthen er for dårlig i forhold til, hvad vi forventer i dag.

Det eneste vi kan gøre med dem nu er at smide de mange vhs-bånd på lossepladsen, når vi bliver for trætte af at se på dem og får brug for at bruge pladsen under sengen til noget andet. En ting er i hvert fald sikkert: Den er opfinder en eller anden smart måde at genbruge de gamle vhs’er til noget, der kan give penge, bliver millionær!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *