Verdens kvinder kæmper

Overalt i verden kæmper kvinder med at forbedre deres rettigheder. Kvindernes internationale kampdagI dag, 8. marts, er det Kvindernes Internationale Kampdag. Dagen, hvor der verden over sættes fokus på kvinders rettigheder og stilling i verden.

Mit første bekendtskab med kønsspørgsmålet var i 9. klasse.  Sammen med to andre ville  jeg skrive en større opgave om ligestilling.  Jeg kan huske, at vores lærers første reaktion var: “Men der er da ligestilling i Danmark – det kan I ikke skrive en hel opgave om”.

Det viste sig dog, at mange mente, at han tog fejl. Det kan godt være, at der er ligestilling på papiret, men i virkeligheden er der vilkår, som nok altid vil skabe en form for skævvridning mellem mænd og kvinder. Størst af dem er måske, at kvinder føder børn. Det er måske en problemstilling, jeg selv løber ind i i fremtiden, men indtil videre har jeg ikke selv oplevet at blive diskrimeret, fordi jeg er en kvinde.

Det er desværre ikke alle kvinder i verden, der er så heldige. Ved et tilfælde har jeg inden for de sidste par uger set tre dokumentarer på DR TV om kvinders rettigheder. Den første var en Horisont-dokumentar om kvinders rettigheder i Saudi Arabien. Her er mænd og kvinder adskilt i det offentlige rum, og kvinder må ikke foretage sig noget uden godkendelse fra deres mandlige værge.

Den anden var endnu et afsnit af Horisont, der handlede om kvinders vilkår i El Salvador. Her kunne kvinder, der fik et dødfødt barn, komme flere år i fængsel for at have “slået deres barn ihjel”. Det er også forbudt at bruge prævention og få abort og med sika-virus i omløb, råder myndighederne til, at kvinderne lader være med at have sex. Hvis en kvinde blive voldtaget og bliver gravid med et barn med sika-virus, må hun ikke få en abort. De rige kan omgå reglen om abort ved at betale sig fra det på private klinikker, men de fattige kvinder kan intet gøre.

Den sidste var BBC-dokumentaren “Magten og verdens kvinder”, hvor bl.a. Hillary Clinton fortæller om sin kamp for kvinders rettigheder. En kamp, der begyndte for 20 år siden, og hvor der stadig er langt igen.

De fik mig til at tænke over, hvor godt jeg har det i Danmark som kvinde. Nogle vil stadig sige, at der skal gøres noget ved ligestilling på arbejdsmarkedet, men i forhold til kvinder rundt om i verden, har vi det godt her. Derfor vil jeg bruge dagen på at tænke på de mange kvinder verden over, som ikke har ret til selv at bestemme over deres eget liv. Og glæde mig over, at den måske kommende præsident i USA og mange andre har arbejdet for kvinders rettigheder i mange år og fortsat vil gøre det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *