Er det umuligt at undgå skadelige stoffer?

_DSC0007Jeg forsøger så vidt muligt at undgå farlige stoffer i min mad. Derfor var jeg glad, da jeg for nogle måneder siden så, at jeg kunne få hakkede tomater i karton frem for på dåse. Mange dåser har nemlig bisphenol A, BPA, i lakken på indersiden af dåsen, for at metallet ikke skal afgive smag til maden. Men i stedet er det bevist, at der kommer BPA i vores dåsemad. Og det er bestemt ikke godt, fordi BPA er et hormonforstyrrende stof. Der findes også BPA i eksempelvis kvitteringer, tandfyldninger og nogle former for beholdere til mad og drikke.

Denne problematik var også oppe at vende i medierne for nogle måneder siden. Det var nu ikke en ny oplysning for mig.

I efteråret 2013 skrev jeg sammen med to andre en opgave om det hormonforstyrrende stof i forbindelse med et EU-projekt på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Vores artikler handlede bl.a. om, at selvom der ikke var lovgivning på området, havde flere virksomheder valgt at finde andre alternativer. (Det har senere vist sig, at nogle af alternativer er lige så skadelige som BPA, men det er en helt anden sag.) Vi snakkede bl.a. med EU-parlamentariker Christel Schaldemose, som arbejdede for og håbede på, at der ville komme nye regler for BPA og alle de andre hormonforstyrrende stoffer på EU’s liste.

Men det ser umiddelbart ikke ud til, at der kommer til at ske noget på området fra EU’s side. Sidste år kom en risikovurdering af stoffet fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, som var kommet frem til, at der ikke var en risiko for os borgere med de mængder, vi udsættes for i dag. Det er der dog fortsat mange eksperter, der er uenige i.

Nå, men tilbage til mit nye indkøb af kartontomater i stedet for dåsetomater. Nu havde jeg i hvert fald selv gjort noget for at undgå BPA fra mine dåsetomater. Eller – det troede jeg i hvert fald.

I glæde over min nye opdagelse smed jeg et billede af dåsetomaterne og kartontomaterne på min Facebook-væg og på Instagram. Få minutter efter tikkede en besked ind til billedet, hvor der stod noget a la ”Der er altså også BPA i kartontomaterne.”

For fanden, hvor er det ikke nemt at finde rundt i. Og jeg mener egentlig heller ikke, at det skal være os som forbrugere, der skal researche til en længere afhandling, før vi kan finde ud af, hvilke fødevarer der ikke er skadelige stoffer i.

Selvfølgelig er det godt, at Danmark ønsker at gå forrest, som vi eksempelvis gjorde i 2010 ved at forbyde BPA i materialer til fødekontakt til børn under tre år. Et forbud som EU året efter valgte at følge. Men vi er nødt til at lave fælles regler i EU på det her område, hvis det skal have en effekt. Og ikke regler, der tilgodeser virksomhederne, men regler, der tilgodeser forbrugerne. VI skal kunne åbne vores dåsetomater og lave aftensmad uden at blive udsat for hormonforstyrrende stoffer.

Fødevarestyrelsen mener, at vi skal være opmærksomme på bisphenol A fra plast og dåser. Læs dens råd her

Miljøstyrelsen giver også gode råd om bl.a. håndtering af boner og sutter her

Kontant på DR1 har også set på problematikken omkring bisphenol A i dåser i programmet: ”Spaghetti bolognese kan give dig kræft”. Programmet kan desværre ikke ses længere. 

Artiklerne fra EU-projektet, som jeg nævnte i indlægget, kan læses i Det Økologiske Råds blad Global Økonomi, juni 2014

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *