Hvad skal jeg med folkekirken?

A photo by Jez Timms. unsplash.com/photos/eVpi1PRrBEU

Jeg har meldt mig ud af folkekirken. Sådan – nu er det sagt.

Og jeg er langt fra den eneste, som ikke længere er del af den kristne danske institution. Ifølge Danmarks Statistik har omkring 1,3 mio. danskere ligesom mig meldt sig ud.

Det er der flere grunde til, at jeg vil spare de 0,75 pct., jeg indtil for nylig betalte i kirkeskat.

En af dem er, at jeg synes, vi bruger alt for mange penge på vores folkekirker, i forhold til hvor meget de reelt bliver brugt. Mens skolebørn, studerende og ældre skal spares og spares og spares på, møder landets folkekirker ikke de samme sparekrav.

DR1 sendte sidste efterår en udsendelse om bl.a. folkekirkerne i programmet Spild af dine penge.

Her blev det nævnt, at folkekirkerne i de omkring 2200 selvstændige sogne i Danmark hvert år har omkring 8 milliarder kroner at gøre godt med. De sidste 25 år er folkekirkens indtægter steget med 40 pct., selvom antallet af medlemmer er faldet, kunne jeg også høre i programmet.

Det må da give nogle stordriftsfordele med så mange kirker, tænker du måske?

Men det er åbenbart ikke noget, særligt mange folkekirker går op i, selvom Aarhus Vestre Provsti havde sparet 5,7 mio. kr. årligt ved at have fælles indkøbsordninger og dele arbejdskraft i provstiets kirker.

I en artikel i Kristeligt Dagblad ”Kirkefolk: Vi kan spare en milliard kroner om året” fra 2013, mener kirkefolk, at folkekirken kan spare, ja, måske op mod en milliard kroner, hvis sognene arbejdede sammen.

Så er der selvfølgelig også det kristne aspekt. Jeg er døbt og konfirmeret, men ellers har jeg det meste af mit liv nok mest været det, man kalder kultur- eller lejlighedskristen. Jeg er i kirke til dåb, konfirmationer, bryllupper og begravelser.

Jeg er ikke meget for at sætte mig selv i en bestemt bås med hensyn til religion. Eller med noget andet i mit liv for den sags skyld. Jeg er hverken kristen, buddhist eller muslim. Heller ikke ateist, for ateismen er næsten blevet en religion i sig selv, som jeg ser det. Eller også er jeg alle tingene. Jeg tager det til mig i religionerne, som jeg synes giver mening i mit liv lige nu. Og så prøver jeg at være åben over for nye oplevelser.

Da jeg hverken ønsker at støtte spild af penge eller betale til en bestemt religion, var det ligefor at melde mig ud af folkekirken. Det ville jo også være spild af penge, hvis jeg betalte til et abonnement til et fitnesscenter og så slet ikke brugte det. Forskellen er bare, at jeg ikke helt fra min fødsel har været selvskevet til at være medlem af fitnesscentret.

Måske skulle folkekirken være noget, man meldte sig til, i stedet for noget man meldte sig fra. Men så ville folkekirkerne nok ikke have 8 milliarder kroner at rutte med.

Kristeligt Dagblad så for et par år siden på folkekirkernes økonomi. Læs om det her.

2 thoughts on “Hvad skal jeg med folkekirken?

  1. Jeg meldte mig ud, for snart 12 år siden, da jeg fyldte 18. Jeg er jo heller ikke medlem af andre trossamfund, så så ingen pointe i, at være med i den kristne kirke, når nu jeg ikke er troende (:

    – K

    1. Hej 🙂

      Ja, det har du helt ret i. Ville ønsker, der var flere, der tog stilling, så de ikke bare betaler skatten, fordi den bliver trukket automatisk. Er også fint, hvis man vælger, at man gerne vil betale til folkekirken, fordi man er troende, og det betyder noget for en.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *