Hvorfor spiser du ikke kød?

Vegetar
Et lille udvalg af hvad min kødfrie kost består af.

Det spørgsmål har jeg godt nok fået mange gange. Og det lykkes mig aldrig helt rigtigt at få forklaret, hvorfor jeg har valgt kødet fra, fordi det ikke bare er noget, der kan forklares i et par sætninger.

Nogle er selvfølgelig meget interesseret i at høre, hvorfor jeg har valgt det, fordi de selv har overvejet at spise mindre kød, men ikke har vidst, hvordan de skulle gribe det an.

Men der er også dem, der ikke ønsker at forstå mig, men i stedet begynder en længere forsvarstale for kød for at få mig til at indse, at jeg er helt galt på den.

Alle har ret til at spise lige præcis det, de har lyst til at spise. Og jeg har taget mig retten til ikke at spise kød. Og det er ikke fordi, at jeg ikke forstår dem, der spiser kød. Jeg har spist uendeligt mange salami- og leverpostejsmadder gennem mit liv, indtil jeg for omkring fem år siden, begyndte at tænke mere over, hvad det egentlig var, jeg puttede i munden.

Jeg var lige flyttet sammen med min kæreste efter jeg blev færdig med gymnasiet. Nu skulle jeg selv til at bestemme, hvad der skulle på bordet til aftensmad. I begyndelsen lavede jeg bare det, som jeg plejede at få derhjemme. Men jeg brød mig ikke om at røre ved det rå kød og forme oksekødsbøffer og stege kyllingefiletter.

Af en eller anden grund så jeg på et tidspunkt filmen Food Inc., og den førte til, at jeg så flere film og bl.a. læste bogen Om at spise dyr af Jonathan Safran Foer. Det satte nogle tanker i gang hos mig, om at jeg havde et valg. Et valg som kunne gøre en forskel for min sundhed, dyrevelfærd og hele klodens velbefindende.

Det var ikke sådan, at jeg fra den ene dag til den anden holdt op med at spise kød. For jeg vidste jo ikke, hvad jeg skulle spise, hvis jeg ikke spiste kød. Jeg var vant til at tænke kød først og så tilbehør bagefter.

Omkring et år efter tog jeg på højskole, og her bestemte jeg mig for at gå all-in. Og jeg kan uden tvivl sige, at det er en af de bedste beslutninger, jeg har taget i mit liv.

Det var egentligt ikke svært for mig personligt at undvære kød. Der gik ikke lang tid, før jeg fik øjnene op for, hvor meget andet jeg kunne spise, som jeg aldrig havde prøvet før. Og jeg spiser langt mere varieret nu, end jeg gjorde, da jeg spiste kød.

Det, der var sværest, var for min familie og til dels mine venner at forstå min nye livsstil. Det kunne man da ikke bare gøre. Hvorfor skulle jeg være så besværlig? Ville jeg ikke få proteinmangel? Men lidt efter lidt affandt de sig med det, og i dag viser min mor stolt den ene grøntsagsbøf efter den anden frem fra fryseren, når jeg er på besøg.

Jeg spiser dog stadig fisk og mælkeprodukter, når jeg er ude at spise hos andre. Det har jeg valgt, fordi der skal være en balance i det hele, og med de få undtagelser har jeg kunnet spise ude uden de store problemer.

Bare inden for de fem år, jeg har valgt kød fra, er det min fornemmelse, at flere og flere vælger at spise mindre kød. Der er også kommer flere og flere alternativer til kød i supermarkederne.

I Tyskland og Sverige er der mange vegetarer sammenlignet med Danmark og forhåbentlig kan det smitte af på svinelandet Danmark. Det glæder mig i hvert fald, at flere tænker over, hvad de har på gaflen.


 

Der findes mange bøger med vegetariske opskrifter. Søg på nettet, køb dem hos boghandleren eller lån dem på bibilioteket. Der er også mange gode opskrifter i dette hæfte, som jeg selv har brugt meget.

Øvrige bøger, som har inspireret mig, er:

Jonathan Safran Foer – Om at spise dyr. Læs her et interview med forfatteren om bogen  i Kristeligt Dagblad

The China Study – Colin Campbell

Hvad er det du spiser – Ane Bodil Søgaard

Hvis du gerne vil se nogle film, kan jeg anbefale Forks over Knives, Earthlings og Food Inc.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *