#2 – Vi forsømmer de fysiske boghandler

De fysiske danske boghandler er ekstra hårdt ramt af de forandringer, der er på bogmarkedet

Hvornår har du sidst været i en boghandel? Altså ikke sådan en Arnold Busck eller Bog og Idé-boghandler, hvor man først skal igennem Bezzerwizzer, ringbind og kuglepenne, inden man finder frem til bøgerne. Nej, en boghandel, hvor der primært er bøger, som står række op og række ned på hylder langs væggene? Hvor du oplever den atmosfære og service, som du forventer i en boghandel?

Mange af os går sjældent i en boghandel, og kort sagt betyder det, at mange boghandlere er lukket. Vi går udenom boghandlerne og køber i stedet vores bøger i supermarkedet eller på nettet. De færreste tænker over, at når de køber en bog i supermarkedet i stedet for hos boghandleren, så betyder det i sidste ende, at flere og flere boghandler må lukke.

Jeg skal ikke holde mig for god. Jeg køber gerne en bog i Føtex til 50 kr., når jeg alligevel er nede for at købe ind til aftensmaden. Og jeg kan knap nok huske, hvornår jeg sidst har købt en bog hos en boghandler – og hvis jeg har købt en, har det ikke været til den fulde pris, men på tilbud. Og så er der ikke mange penge tilbage til forfatterne. Men det vil jeg komme mere ind på i et af de næste indlæg.

Mit bachelorprojekt om bogbranchens muligheder og udfordringer i en verden i forandring, som jeg har arbejdet på de sidste seks uger, har fået mig til at tænke over, hvad fremtiden mon bliver for boghandler i Danmark. Spiller fysiske boghandlere i Danmark en rolle om 15-20 år? Bliver de fleste af dem nødt til at dreje nøglen om?

Desværre tror jeg, at det er den vej, det går. Vi kan blot se på musik- og filmbutikkerne, hvor Blockbuster, Stereo Studio og senest Fona har måttet give op. Vi køber simpelthen ikke vores musik og film i fysiske forretninger længere. Nej, vi streamer det i stedet over nettet på Spotify og Netflix. Og som jeg ser det, er vi på samme vej i bogbranchen. Vi har allerede eksempelvis Mofibo, hvor man kan abonnere på e-bøger. Og flere er på vej. Ja, endda Amazon er i forhandlinger med danske forlag for at komme ind på det danske marked. I fremtiden er der altså ikke brug for fysiske boghandler for at læserne kan få fat i en bog.

Men skal vi så bare afskrive de fysiske boghandler helt?

Det tror jeg faktisk ikke. For der er tegn på, at der er plads til fysiske boghandler i gadebilledet i fremtiden, både i store og små byer. I USA ser det ud til, at det går bedre for flere og flere boghandler, og det skyldes primært en ting: De har formået at tilpasse sig den virkelig, vi har.

Boghandlerne står ikke blot bag skranken dagen lang og venter på, at kunderne kommer ind ad døren. Nej, de er proaktive, holder arrangementer og forfatterforedrag, er aktive på sociale medier og er begyndt at udfylde andre funktioner i lokalsamfundet end blot at sælge fysiske bøger. De prøver at udnytte de muligheder, de har. Gentænke, hvilken rolle en fysisk boghandel kan have i et samfund, hvor mange af os køber flere og flere af vores ting på nettet under tæppet i sofaen. 

Det er et bud på en vej frem, som vi også ser, at de danske boghandlere er begyndt at tage til sig. I forbindelse med mit projekt har jeg snakket med en række selvstændige boghandler i små byer rundt om i landet. Udover at sælge bøger, sælger de også andre ting som legetøj, fotoudstyr og kontorartikler, nogle er det lokale sted, hvor man henter pakkepost, andre holder forfatterarrangementer og forsøger at engagere kunderne på Facebook. Der er altså mange steder en vilje til at se lidt anderledes på, hvad en boghandel er i Danmark anno 2016. Hvordan en boghandel ser ud anno 2030, eller om de overhovedet findes til den tid, vil tiden vise.

Rundt om i verden findes der mange eksempler på boghandler, der har formået at skille sig ud. Se nogle af dem i denne artikel fra The Guardian.

“#2 – Vi forsømmer de fysiske boghandler” er andet blogindlæg i en serie om bogbranchens muligheder og udfordringer, som jeg de kommende uger blogger om i forbindelse med mit bachelorprojekt på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Læs det første blogindlæg “#1 – Fremtiden byder på e-bøger” her.  

Du kan også følge bloggen på Facebooksiden SoMeJour, hvor du kan læse de nyeste blogindlæg og artikler om sociale medier og journalistik. Kig ind forbi og giv meget gerne siden et like.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *