#3 – Du kan nemt blive forfatter – men næppe rig af det

I dag kan man blive forfatter og udgive sine bøger som e-bøger, så de kan læses på en tabletJeg har altid syntes, at det måtte være rigtig dejlig at være forfatter. Sidde bag en computer og skrive historier. Jeg vil også gerne selv skrive en bog engang. Men mit projekt har vist mig, at jeg skal nok ikke regne med at tjene mange penge på det.

De seneste par måneder har jeg arbejdet på mit bachelorprojekt om bogbranchens muligheder og udfordringer i forhold til de forandringer, der er sket i branchen de seneste 10-15 år.

For forfatterne er der kommet mange nye muligheder. Før havde forfatterne ikke mange andre muligheder, hvis de ønskede at udgive en bog, end at skrive kontrakt med et forlag. Herefter overtog forlaget rettighederne til bogen, og forfatteren fik en såkaldt royalty for sine solgte bøger på omkring 12-15 procent. Resten gik blandt andet til forlag, trykkeri, distribution og boghandler.

I dag kan forfatterne (eller du, hvis du brænder inde med en god historie) selv udgive bøger som e-bøger eller print-on-demand. Du behøver ikke at investere en masse penge i et stort oplag, som du ikke ved om bliver solgt eller ej. Du kan også samle penge ind til dit bogprojekt gennem crowdfunding.

Mange forlag tilbyder også, at du kan arbejde mere eller mindre sammen med dem om din bogudgivelse, så forlag og forfatter eksempelvis investerer halvdelen af prisen på bogudgivelsen hver. Hos nogle forlag kan du blot købe de ydelser, du ønsker hjælp til i forbindelse med din bogudgivelse, eksempelvis korrektur eller grafikerhjælp til bogomslaget.

Men hvis du regner med at tjene mange penge på det, så tro om igen. For den store mellemgruppe af forfattere, der måske har udgivet et par bøger med oplag på nogle tusinde, er det blevet sværere at tjene til dagen og vejen de seneste år.

Når du går en tur i supermarkedet og køber en bog, er det ofte en bog af en bestsellerforfatter. For det er nemlig gået den lille gruppe af forfattere rigtigt godt, siden bogmarkedet blev liberaliseret for omkring fem år siden, og supermarkeder dermed begyndte at sælge bøger til billige priser i stor stil. Der er bare ikke særligt mange bestsellerforfattere som Jussi Adler-Olsen i Danmark, men derimod rigtigt mange mellemforfattere, som brænder for at skrive, men ikke kan tjene særligt mange penge på det.

Forfattere i Danmark tjener penge på royalties for solgte bøger, biblioteksafgift, legater og måske noget arbejde forbindelse med forfatterskabet. Men mange arbejder også med noget helt andet ved siden af for at finansiere deres forfatterskab. Man kan derfor mest kalde forfatterskabet for en hobby eller passion frem for et arbejde. Det er godt at vide, hvis du gik rundt og forestillede sig, at det var en guldgrube at være forfatter.

“#3 – Du kan nemt blive forfatter – men næppe rig af det” er tredje blogindlæg i en serie om bogbranchens muligheder og udfordringer, som jeg blogger om i forbindelse med mit bachelorprojekt på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Læs det første blogindlæg “#1 – Fremtiden byder på e-bøger” her og andet indlæg “#2 – Vi forsømmer de fysiske boghandler” her.   

Du kan også følge bloggen på Facebooksiden SoMeJour, hvor du kan læse de nyeste blogindlæg og artikler om sociale medier og journalistik. Kig ind forbi og giv meget gerne siden et like.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *