Det eneste stabile i vores liv er forandringer

Bogbranchens muligheder og udfordringer i en verden med forandringer

Mange brancher har de seneste 10-15 år været udsat for store omvæltninger og forandringer. Hele faggrupper er forsvundet, mens andre har skullet gentænke grunden til, at de er til stede. Lige nu er det blandt andet de traditionelle fysiske boghandler, der er pressede. Psykologien spiller en stor rolle i måden, vi møder forandringerne på.

Forestil dig, at du ejer en traditionel fysisk boghandel, som du har arbejdet i en stor del af dit liv. Lige pludselig falder salget af papirbøger drastisk, og det ser ikke ud til, at salget vil gå op igen. Hvordan vil du reagere? Vil du se det som en mulighed for at tænke nyt, eller vil du se det som et næsten uoverkommeligt problem?

Historisk set er der sket store forandringer for mange brancher. For eksempel er der ikke nogen, der arbejder som typografer eller syersker længere. De seneste 15 år har specielt film-, medie- og musikbranchen skullet finde deres plads i en forandret digital og global verden.

Forskellige oplevelser af forandringer

En af de næste brancher, som også skal finde ud af at navigere i den nye virkelighed, er bogbranchen. Bogen er blevet til e-bog og behøver derfor ikke en fysisk butik for at blive solgt til læserne. Det presser de traditionelle fysiske boghandler og har betydet, at hver femte boghandel er lukket de seneste 10 år.

Hos Bodil og Finn Andersen, indehavere af Vildbjerg Boghandel ved Herning gennem 13 år, er der ikke meget optimisme over boghandlens fremtid. Salget af bøger har været nedadgående gennem mange år. Boghandlen står også over for et generationsskifte, og Bodil Andersen har svært ved at se, hvem der skulle være interesseret i at føre boghandlen videre.

“Hvis jeg skal være realistisk, dør vores boghandel da på et tidspunkt. Der er dystre udsigter. Jeg tror langt fra, vi har set den sidste boghandel lukke”, siger den 61-årige boghandler.

Hos Stenløse Boghandel i Nordsjælland er stemningen mere optimistisk for boghandlens fremtid. Indehaverne Henrik og Birgitte Pedersen forsøger at være forudseende og har både webshop og er aktiv på de sociale medier.

”Jeg ser positivt på branchen. Der sker mange spændende ting. Der kommer højst sandsynligt til at være længere mellem boghandlerne fremover, men jeg tror ikke, at de vil lukke alle sammen. Der er plads til de fysiske boghandler”, siger Henrik Pedersen.

Fokus påvirker oplevelsen af forandringen 

Vores holdning til forandringer påvirker den måde, vi oplever forandringer på. Det hjælper derfor at være positivt indstillet over for forandringer, forklarer Janne Skakon, adjunkt på Københavns Universitet for Institut for Psykologi. Hun underviser i forandringer i virksomheder og har forsket i, hvilke menneskelige konsekvenser forandringer kan have på arbejdspladsen.

“Det, man fokuserer på, har det med at blive forstærket. Hvis du fokuserer på det positive, er det lettere for dig at få øje på de gode ting. Er du allerede fra begyndelsen indstillet på, at det vil blive dårligt, vil du have din opmærksomhed rettet mod det, der ikke virker”, siger hun.

Det er også svært, for eksempel som boghandler gennem mange år, at aflære gamle arbejdsmetoder. Det er nærmest blevet reflekser, siger hun. Vi har svært ved at ændre os selv, og vi alle har nogle såkaldte “blinde pletter”, som gør, at vi kun kan forandre os, hvis vi bliver “forstyrret” med ideer udefra – og i øvrigt er indstillede på at være åbne over for dem.

Vores erfaringer gennem livet

Selv om vi ønsker at have en positiv indstilling til forandringer, er det meget forskelligt, hvordan vi reagerer på dem. Det handler nemlig om, hvilke mennesker vi er, og hvilke erfaringer vi har med i bagagen, forklarer Lone Dawe, underviser i forandringsledelse hos CBS, konsulent for virksomheder og uddannet inden for coaching og psykoterapi.

“Mennesket er grundlæggende udspændt mellem på den ene side en helt naturlig frygt for det ny og på den anden side en naturlig nysgerrighed”, siger hun.

Hun forklarer, at måden, vi håndterer forandringer på, handler om dels en medfødt forskel på nysgerrighed og frygt og dels, hvordan vi gennem den sociale arv har oplevet forandringer.

“Man kan for eksempel have erfaring med, at ens forældre blev skilt, da man var fem år. Det kan have givet en følelse af, at forandringer ikke er godt. Eller man har måske oplevet at flytte til en anden by som barn, som man egentligt ikke var så glad for i begyndelsen, men som man endte med at blive glad for. På den måde får man en positiv erfaring. Det er eksempler på, hvordan erfaringer med forandring er noget, der kan sætte sig og være noget, vi tager med videre i livet”, siger hun.

Lone Dawe påpeger, at forandringer er et vilkår, vi mennesker altid skal leve med. Intet forbliver det samme for evigt. Derfor handler det om at acceptere forandringerne.

“På en eller anden absurd måde er det eneste stabile i vores liv forandringer”.

Artiklen er en del af en artikelserie om bogbranchens muligheder og udfordringer. Serien er skrevet som en del af mit bachelorprojekt på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole foråret 2016. Læs anden del af serien her.

Artikelserien gør brug af mange journalistiske færdigheder som research, interview, reportage og storytelling. Skal jeg hjælpe dig med at formidle en god historie?

Så kontakt mig gerne!

1 thought on “Det eneste stabile i vores liv er forandringer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *