Copy paste i Skopje

Fra badebyen Ohrid tog vi en bus ind til Makedoniens hovedstad Skopje. Den er virkelig også noget for sig selv. Men måske ikke helt på den gode måde. Politikerne har de sidste år været i gang med projektet “Skopje 2014”, hvor de har bygget en hel masse nye bygninger og statuer i byen. Det meste i byen er derfor ikke mere end max fem år gammelt.

Her tog vi endnu engang på en “Free Walking Tour”, og selvom guiden generelt var meget glad for sin by, var han ikke særlig glad for Skopje 2014. Blandt fordi der er brugt ufattelig mange millioner euro på det, som kunne være brugt på sygehuse eller nye veje, hvoraf mange af pengene er gået til korruption. Som han sagde, det er er jo en smart måde at gøre det på, for hvem kan sige, hvad kunst præcis koster?

Når man går rundt i byen, er det da imponerende med de mange nye bygninger og uendelig mange statuer, men det virker også lidt tragikomisk, når man tænker på, at pengene er lånt og skal betales tilbage af indbyggernes børnebørn engang.

Se og læs her om vores oplevelser i Skopje:

Stenbroen Skopje
Vi begynder med noget af det eneste, der er gammelt i byen, nemlig Stenbroen. Den er dog blevet genopbygget og repareret over flere omgange, dog ikke i samme byggestil som det øvrige af broen. Derfor er broen ikke helt ens hele vejen over.
Statue Skopje
På Macedonia Square står en kæmpe statue Warrior on a Horse. Man kommer automatisk til at tænke på Alexander den Store, men officielt kan den ikke hedde det. Grunden til det, er endnu en konflikt på Balkan, nemlig at Grækenland ikke vil anerkende Makedonien, fordi der er et område i Grækenland med samme navn. Alexander den Store kom fra Makedonien, men hvilken del er de åbenbart uenige om.
Moder Teresa
Moder Teresa er født i Skopje, og der var et fint lille museum med hendes historie. Der var også en lille moderne kirke ovenpå, som var dejlig til afveksling for alt det “falske gamle” i byen.
Statue Skopje
Ja, endnu en statue. Jeg tror, der var en statue for hver kvadratmeter i byen. Guiden jokede også med, at der ikke var mere plads til statuer på jorden, så de var begyndt at sætte en masse ovenpå bygningerne.
Stationsbygning Skopje
Den gamle stationsbygnings ur var stoppet præcis på det klokkeslæt, hvor Skopje blev ramt af et voldsomt jordskælv i 1963. Det ødelagde 85 procent af alle bygninger i byen. Inde i bygningen var en udstilling om det store hjælpearbejde, der var i forbindelse med jordskælvet.
Triumfbue Skopje
En triumfbue skal vi da ha’. De var også i gang med opførelsen af den spanske trappe. Var der nogen, der sagde copy paste?
Bro Skopje
Vores guide (til venstre) fører an hen over en af broerne flankeret af flere statuer. Foran ses det arkæologiske museum – også nybygget.
Kort Skopje
På bykortet var det ret tydeligt, at mange af seværdighederne var i gang med at blive bygget eller ombygget.
Bus Skopje
Røde dobbeltdækkere ligesom i London. Historien bag dem var, at efter jordskælvet i 1963 lånte London nogle busser ud til Skopje. Da byen for nogle år siden skulle købe nye bybusser, valgte de derfor at købe nogle nye røde dobbeltdækkere.
Maling revolution Skopje
Er befolkningen ikke sur over alle de penge, som politikere bruger på kunst og korruption? Jo, og det kan tydelig ses på mange offentlige bygninger. I sommers var der er såkaldt farverevolution, hvor utilfredse indbyggere smed maling på mange offentlige bygninger, og det kunne vi se overalt i byen. Her ses justitsministeriet.
Lake Matka Skopje
Vi havde tre dage i Skopje, og en af dem brugte vi på en tur til Lake Matka lidt uden for byen. Bussen kunne desværre ikke køre særligt langt ind på grund af parkerede biler langs vejen, så vi gik meget langt for at komme derhen i middagshede. Men det var super flot, da vi kom frem.
Matka Skopje
Vi tog en bådtur på søen, som også bød på en tur ind i en hule med stalaktitter og stalagmitter. Og flagermus naturligvis 😉

Efter Skopje gik turen til Nis i Serbien. Læs om turen her. 

1 thought on “Copy paste i Skopje

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *