Europas yngste hovedstad Pristina

Fra Nis i Serbien gik turen videre over grænsen til Kosovo til hovedstaden Pristina. Kosovo erklærede sig selv for selvstændig i 2008. Det har flere lande anerkendt, blandt andet Danmark. Men Serbien nægter fortsat at anerkende Kosovo, som det mener hører til Serbien. Det var netop derfor, vi skulle være opmærksom på rejse frem og tilbage over grænsen mellem Kosovo og Serbien.

Der har været en del krig mellem Serbien og Kosovo, som blandt andet resulterede i, at NATO bombede Serbiens hovedstad Beograd i 1999. Læs mere om det her.

Det er primært kosovoalbanere, der bor i Kosovo, så der bliver snakket albansk, fik vi forklaret. Men det skulle være et mere slang-agtigt albansk, end det der bliver talt i Albanien. Jeg har stadig svært ved at forstå konflikten mellem Serbien og Kosovo, som er en af de konflikter, der fortsat ulmer i området. Derfor er der blandt andet danske soldater udstationeret der for at holde øje med landet. Vi oplevede dog ikke andet end en hovedstad som enhver anden.

Læs om vores oplevelser i Pristina her:

Newborn
Pristinas kendte vartegn “Newborn”, som hvert år får en makeover og skifter design.
Kosovo statue
Kosovos flag med landet på og en statue af Kosovos første præsident Ibrahim Rugova.
Museum Pristina
Vi har også på det lokale etnografiske museum, lidt ala Den Gamle By eller Hjerl Hede, med albansk historie. Det var meget spændende at se, men her var der ret mange skilte, så det ville have taget lang tid at læse det hele.
Bibliotek Pristina
Pristinas Nationale Bibliotek, der er blevet kåret til verdens grimmeste bygning. Det forstår man nu godt.
Moder Teresa Pristina
Vi fik også kigget på Moder Teresa Katedralen, som de er i gang med at bygge. Vi læste et sted, at de manglede ret mange millioner for at bygge den færdig.
Udsigt Pristina
Vi tog en tur op i kirketårnet med elevator, så vi kunne nye udsigter over byen. vi havde slået følgeskab med de to danske gutter her, som også var på rundrejse.
Pristina kirke
Udsigten over Pristina fra tårnet på Moder Teresa Katedralen. Til højre er det nationale bibliotek og bagved endnu en kirke, der er ved at blive opført.
Kirke
Indefra var Moder Teresa Katedralen enorm og meget spektakulær med kæmpe mosaikvinduer.
Germia Park
I udkanten af byen ligger Germia Park, som vi tog en bus hen til. Der var blandt andet en kæmpe pool og en masse skov med vandrestier.
Gågade Pristina
Resten af eftermiddagen brugte vi, ligesom så mange gange før, på en af cafeerne i gågaden med italiensk kugleis. Børnene var helt vilde med dette springvand, og de var fuldstændigt ligeglad med, at de blev gennemblødte.

Efter Pristina gik turen til Novi Pazar i Serbien. Læs om det her. 

 

1 thought on “Europas yngste hovedstad Pristina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *