Jeg er fascineret af Trump

Foredrag om Trump i Studenterkredsen

Forleden var jeg til et foredrag om Trump og det vrede, hvide Amerika i Studenterkredsen i Aarhus. Opbakningen til arrangementet var så stor, at arrangementet blev flyttet til et større lokale. Alligevel blev arrangørerne nødt til at sende folk hjem, fordi der ikke var mere plads. Folk sad og stod på al fri plads, og det blev utroligt varmt i lokalet. Men folk holdt ud i to timer for at høre om amerikansk politik.

Foredraget om Trump og den store opbakning til det er et billede på, at der er andre end mig, der er fascineret af Donald John Trump, den excentriske republikanske præsidentkandidat til det amerikanske valg 8. november 2016.

Jeg synes, det er spændende at følge med i valgkampen, fordi den er så anderledes i forhold til tidligere amerikanske valgkampe. Og det er fordi, at Trump har sat alle gældende regler ud af spil. Han gør bare som det passer ham og slynger om sig med halve og hele sandheder, og vælgerne virker fuldstændig ligeglade.

Hvem er Trump set udefra med mine øjne? En forretningsmand med (siger han i hvert fald selv) mange millioner kroner i banken. Han er gået konkurs med flere firmaer og har udtalt sig nedsættende (og til tider racistisk) om kvinder, sorte og mange andre befolkningsgrupper flere gange.

Han har ikke meget forstand på eller erfaring med amerikansk politik eller begreb om, hvordan systemet fungerer. Han praler med sin velstand, og kalder det for “business”, når han snakker om at undgå at betale skat.

På baggrund af det, er det svært for mig at forstå, hvorfor så mange amerikanerne er vilde med Trump. Men jeg føler mig tiltrukket af at finde ud af, hvorfor Trump er så populær, og hvad det fortæller om den tid, vi lever i. Og jeg er bestemt ikke den eneste. Tv, radio og internettet taler alle om fænomenet Trump.

Indtil videre har jeg hørt en del forskellige argumenter for, hvorfor Trump er så populær. For det første er han ikke en del af systemet i forvejen, som man i høj grad kan sige, at hans modkandidat Hillary Clinton er.

For det andet er han med til at give mange amerikanere, specielt hvide mandlige amerikanere, en stemme. Med sit slogan “Make America Great Again” forsøger, at han række ud efter de mange frustrerede vælgere, der vil have forandringer.

Og et tredje vigtigt element er, at han har gjort hele valgkampen til et realityshow!

Men med hans seneste udtalelser om, at man bare kan tage på kvinder ved at ”grab them by the pussy” har måske ændret stemningen i den amerikanske befolkning. Det ser ud til at vinden er ved at vende for eventyret Trump (eller mareridtet set med nogles øjne).

Men selvom meningsmålinger viser, at Trump får færre og færre stemmer, er der intet, der er afgjort, før stemmerne er talt sammen. Medierne og meningsmålinger har nogle gange et blindt punkt, som vi f.eks. så til Brexit og med den store uventede tilslutning til højrefløjspartier som Dansk Folkeparti herhjemme. Læs her en spændende artikel, der peger på, at man ikke helt skal afskrive Trump endnu.

Uanset hvad, så har USA en ny 45. præsident om to uger!     

Hvad tænker du om Trump? 
Læs flere blogindlæg i serien om det amerikanske valg:

Læs om ”Sådan følger du med i den amerikanske valgkamp”, ”20 sange, der hylder og kritiserer Amerika”, ”25 film om amerikanske præsidenter”, ”7 film der sætter det amerikanske samfund til debat”, ”Flere film der sætter det amerikanske samfund til debat” og ”En fascinerende, skræmmende og helt igennem spændende valgkamp”.

Du kan finde dem alle sammen under rikkeuhreandersen.dk –> Rikkes Hjørne – Blog –> Journalisten –> Den amerikanske valgkamp ’16 eller ved at klikke direkte på linkene ovenfor. God læselyst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *