24. december: Endelig er det juleaften!

Endelig er det juleaften

Så er juleaftensdag oprunden, og vi skal have åbnet den absolut sidste låge i “Den julede julekalender”. I dag handler det om mine traditioner juleaften

Så blev det endelig dagen, hvor vi skal holde juleaften. Fra jeg var helt lille, har jeg altid elsket juleaften. Morgenen begyndte med at åbne den sidste låge i mine julekalendere. Hvis du har fulgt med i “Den julede julekalender” helt fra begyndelsen, så er du helt med på, hvor lang tid det kunne tage. Mit mantra var, jo flere julekalendere, jo bedre.

Efter det skulle det sidste afsnit af tv-julekalendere ses. Vi havde gerne optaget julekalendere fra forrige år på vhs, så jeg kunne sagtens have en 5-6 julekalendere, som jeg og min lillesøster fulgte med i. Hvis jeg var kommet lidt bagud, var det også vigtigt, at de alle sammen skulle ses inden juleaften.

Hvis vi skulle holde juleaften hjemme, var mor og far gået i gang med at lave aftensmad i køkkenet, mens vi så juletv. Når jeg kom derud, var der helt tåget af mados. Så jeg holdt mig helst inde i stuen under dynen i mit nattøj. Over middag på et tidspunkt skulle vi til at gøre os klar og få vores pæne tøj på. Gerne noget i nogle røde farver. Det var jo kun juleaften en gang om året.

Nogle år tog vi i kirke i løbet af eftermiddagen. Men som jeg husker det, så vi altid Disneys Juleshow kl. 16. (Jeg skulle lige tjekke, at jeg huskede tidspunktet rigtigt. I den forbindelse faldt jeg over denne artikel med ting, jeg ikke vidste om Disneys Juleshow. Det var faktisk lidt sjovt at læse.)

Efter juleshowet fik vi enten familien på besøg eller tog ud til min mormor og morfar eller moster og onkel. Vi skiftede rundt, så vi besøgte hinanden på skift med tre års mellemrum. Her stod den på masser af mad, inden vi dansede rundt om juletræet. Det foregik sådan, at den ældste valgte en sang, så den yngste, den næstældste osv.

Når vi var igennem alle, kunne vi lige se, om der var et par ekstra sange, vi også skulle have med, inden vi sluttede af med “Nu er det jul igen” i fuld galop. Der skete gerne det, at morfar fik foden ind under lyskæden, så han var ved at hive det og kugler af juletræet. Netop derfor havde vi ikke levende lys på juletræet.

Efter den værste panik havde lagt sig, blev poserne med gaver båret ind i stuen og fordelt med opråbning af navn på den, der skulle have gaven, samt giveren. Efter det foregik oppakning af gaver på samme måde som med valg af sangene rundt om juletræet. Den yngste pakkede gaven op efter at have sagt, hvem den var fra, derefter den ældste, næstyngste osv.

Man skulle passe på julepapiret, så mormor kunne folde det sammen og tage med hjem til genbrug på julegaver næste år. Dengang syntes jeg, at det var mega fjollet. Gavepapir koster jo ikke særligt meget. Men når jeg tænker tilbage på det i dag, var det da en god ide i miljøets navn. For der bliver godt nok smidt meget gavepapir ud, som sagtens kunne bruges igen.

Man forstår godt, at klokken gerne blev 23-24 stykker, inden vi var færdig med hele sceancen. Inden folk faldt helt hen under gaveoppakning, skulle vi også lige have noget aftenskaffe med julens sidste småkager. Var der mere risalamande tilbage efter aftensmaden, skulle der også lige gøres kål på det.

Til sidst tog vi hjem, trætte og forspiste, og sagde til os selv, at det var godt, at det kun var juleaften en dag om året 😉

Dette er det sidste afsnit af ”Den julede julekalender”. Du kan læse afsnit nummer 23 i julekalenderen her. Resten af afsnittene kan du finde her på bloggen ved at klikke her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *