Husk sikkerheden på sociale medier

Næsten alle danskere bruger sociale medier i større eller mindre grad hver dag. Men desværre bliver de beskyldt for at gøre os dumme, have en hård tone og for at sprede falske nyheder.

Det er ærgerligt, for vores brug af sociale medier behøver ikke at gå på kompromis med det gode liv. Måske kan det ligefrem styrke demokratiet, hvis vi bruger medierne på en konstruktiv og mere bevidst måde. Det kan du læse mere om i Altivistens serie om sociale medier.

I dette afsnit fortæller jeg om, hvordan du kan forbedre din sikkerhed på sociale medier.

Optimér din sikkerhed på sociale medier

Måske har du oplevet, at en ven eller veninde har fået deres konto på sociale medier hacket, eller du har måske selv oplevet det?

En stor del af at have det gode liv på sociale medier handler om, at din sikkerhed er optimeret. På den måde er der større sandsynlighed for, at du undgår, at der kommer ubudne gæster og overtager din konto.

Trin 1: Din adgangskode

En af de vigtigste ting, du skal have styr på, er din adgangskode. Sørg for, at du har forskellige adgangskode til alle dine konti online. Både mail, netbank og sociale medier.

Det kan være svært at huske de mange forskellige koder, men forsøg alligevel, bl.a. ved at lave en eller anden form for regel i koderne. Bland også meget gerne både store og små bogstaver og tal. Husk at ændre dem ofte. Nogle bruger også forskellige apps til at huske deres koder.

Trin 2: Totrinsgodkendelse

En anden ting, du kan gøre, både som en sikkerhed før, og hvis du er så uheldig, at din konto bliver hacket, er at aktivere en totrinsgodkendelse.

Det betyder, at når du eller en anden logger på din konto fra en anden computer, end du plejer, skal du skrive en ekstra kode, som bliver sendt til din mobil. Derfor skal en eventuel hacker også have fat i din mobil, hvis personen skal ind på din konto. Så bliver det straks lidt sværere.

Trin 3: Få styr på, hvem der kan kigge med 

Det sidste trin handler ikke direkte om hacking, men det handler om, hvem der kan se, hvad du skriver på sociale medier. Har du styr på, hvad der kan ses offentligt, og hvad der kun kan ses af dine venner på din Facebook-profil? Heldigvis kan du hurtigt og nemt tjekke, hvad der kan ses offentligt.

Sådan gør du: Hvis du går ind på din profilside på Facebook, kan du klikke på tre prikker. Her skal du trykke på ”Vis som…”. Du kan nu se din profil f.eks. tidslinje, ”Om”, ”Venner” og ”Billeder”, som alle og enhver ser den, hvis de klikker ind på den.

Hvis du ikke ønsker, at alle kan se det, som du nu ser, skal du ændre dine indstillinger. Det skal du gøre under hver indstilling. Klik f.eks. på ”Om” og vælg, hvem der kan se dit telefonnummer, hvis du har tilføjet det. Hver gang du slår et opslag op på din tidslinje, kan du vælge, om det skal være offentligt eller kun for dine venner. Det gør du til venstre for knappen ”Slå op”.

På andre sociale medier som f.eks. Instagram, kan du se, hvad andre kan se offentligt ved eksempelvis at logge ud og søge efter din konto på Google og gå ind på den uden at logge ind.

Er du interesseret i at blive klogere på din sikkerhed på sociale medier, kan jeg anbefale dig at se serien ”Mit liv er stjålet” på DR3.

Tre handlemuligheder

Gå ind på Facebook eller en af dine andre profiler på sociale medier, og dan dig et overblik over, hvad der kan ses af alle og enhver offentligt.      

Kig indstillingerne igennem på dine profiler på sociale medier og ændre det, så du deler det, du selv ønsker at dele med offentligheden.

Ændre din adgangskode og slå totrinsgodkendelse til på dine profiler på sociale medier. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *