Kostpyramiden gælder også på de sociale medier

Næsten alle danskere bruger sociale medier i større eller mindre grad hver dag. Men desværre bliver de beskyldt for at gøre os dumme, have en hård tone og for at sprede falske nyheder.

Det er ærgerligt, for vores brug af sociale medier behøver ikke at gå på kompromis med det gode liv. Måske kan det ligefrem styrke demokratiet, hvis vi bruger medierne på en konstruktiv og mere bevidst måde.

Det kan du læse mere om i Altivistens serie om sociale medier. I dette afsnit fortæller jeg om, hvordan du kan ”spise” efter kostpyramiden på sociale medier.

Måske kan du huske plakaten med kostpyramiden, der hang i hjemkundskabslokalet i folkeskolen. Den med et billede af kartofler, brød og mælk i bunden, fordi du skulle spise mest af det, og med frugt og grønt i midten og kød i toppen. Sådan kan du også betragte dit ”indtag” af sociale medier.

”Spis” mest fra bunden

Jeg stødte på kostpyramiden for sociale medier i et indlæg af Trine-Maria Kristensen på POV International . Helt simpelt er den bygget op efter den klassiske kostpyramide med det, du skal bruge mest tid på, i bunden, og det, du skal bruge mindst tid på, i toppen.

Ifølge Trine-Maria Kristensen skal du bruge mest tid på at skrive private beskeder til dine venner, altså det der svarer til et gammeldags brev. Desuden skal du forsøge at kommentere mere, end du liker.

I samme omgang skal du bruge din tid på at chatte personligt sammen med dine venner. Øverst ligger den åbne Facebook-debat. Altså der, hvor du kommenterer på opslag, fra folk, du ikke kender.

Pointen er altså, at du skal bruge mere tid på dine venner på Facebook og mindre tid på debat med folk, du ikke kender. Det skulle, ifølge forskning som Trine-Maria Kristensen refererer til, hjælpe os med at styrke vores psykiske velbefindende og mindske depression.

Er sociale medier dårlige for os?     

Det virker til, at vi har brug for en kostpyramide til at hjælpe os med at få det gode liv på sociale medier. Jeg støder ofte på artikler og undersøgelser, der fortæller, at sociale medier er skadelige for os på den ene eller anden måde.

En søgning på Google viser overskrifter, som handler om, at vi bliver afhængige af sociale medier, at de stjæler vores nærvær med dem, vi er sammen med, at de gør os ensomme, at de gør os i dårligt humør, at de giver os lavt selvværd, og jeg kunne blive ved.

Jeg kan godt forstå, at forskning og eksperter kan komme frem til de konklusioner. Men måske er det på tide, at vi også får øjnene op for de positive sider af sociale medier.

For mig er sociale medier perfekte til at holde venskaber ved lige med folk, jeg ikke ses med til dagligt. Jeg kan følge med i, hvad der sker i mine venners liv, når de slår opslag op om, at de er blevet gift eller skal have barn. Eller blot mindre opdateringer om, at de har nydt en god dag i solen. Hvis jeg ønsker at høre mere om, hvordan de har det, er jeg kun et klik fra at skrive en besked til dem.

Fokus på det positive

Alle de ovenstående dårlige egenskaber ved sociale medier kan opvejes, hvis du ønsker det. Hvis du vil undgå, at sociale medier stjæler dit nærvær, kan du bestemme dig for, at du sætter mobilen på lydløs og lægger den i tasken, når du er sammen med andre.

Hvis de gør dig i dårligt humør og giver dig dårligt selvværd, så hold op med at følge de personer, som får dig til at føle sådan.

Hvis du vil undgå, at de får dig til at føle dig ensom, så kontakt personer, som du gerne vil snakke med, oftere. Du kan måske endda aftale med personen over sociale medier, at I kan mødes til en kop kaffe. På den måde kan sociale medier i stedet få os til at finde sammen.

Sociale medier er det, vi selv gør dem til

Jeg kan komme med et eksempel fra mit eget liv. For et par år siden var jeg blevet lidt bidt af at spille Pokémon Go, hvor jeg gik rundt i Aarhus og jagtede pokémons på mobilen. Her gik jeg som regel bare for mig selv.

Men da jeg har meldt mig ind i en gruppe på Facebook for pokémonjægere i Aarhus, valgte jeg at spørge medlemmerne, om nogle ville med på en tur en aften. Det var rigtig hyggeligt, og jeg fik nogle nye venner.         

Det blev en lang historie for at sige noget kort. Sociale medier er, hvad vi selv gør dem til. Om de er gode eller dårlige for os afhænger af, hvilke briller vi ser på dem med.

Vælger vi at fokusere på de dårlige ting, vil de fylde mest. Hvis vi i stedet begynder at fokusere på de muligheder, sociale medier har for at vi kan finde sammen med folk med samme interesse, og vi kan holde gamle venskaber ved lige, begynder sociale medier pludselig at bidrage til det gode liv i stedet for at tage fra det.

Kostpyramide som inspiration

Siden jeg læste om kostpyramiden har jeg forsøgt at leve efter ”kostrådene”. Altså at bruge mere tid på at skrive med mine rigtige venner, finde nye venner og bruge mindre tid på at indgå i diskussioner.

Ikke, at der ikke skal være plads til gode diskussioner på sociale medier, for det skal der helt bestemt. Det kan også være, at det faktisk er gennem en god diskussion, at du får din energi. Dan din egen kostpyramide på sociale medier, som passer til, hvad der giver dig et godt liv.  

Pointen er, at sociale medier har et stort potentiale for, at vi kan holde forbindelsen til vores venner, møde nye venner og pleje vores interesser. Ifølge kostpyramiden er det en god idé at bruge mest af sin tid på de personer, som virkelig betyder noget for dig. Så det er et godt sted at begynde.  

Tre handlemuligheder

Brug fem minutter på at tænke over, hvad du primært bruger sociale medier til nu, og hvad du i virkeligheden ønsker at bruge sociale medier til.

Skriv en gang om ugen en meningsfuld besked på Facebook til en person, du holder af, men du ikke har skrevet med i noget tid. 

Forsøg fremover at være mere bevidst om din brug af og din tid på sociale medier, så du på den måde bruger sociale medier på den måde, du selv ønsker.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *