Udvid din horisont med sociale medier – og undgå ekkokamrene

Næsten alle danskere bruger sociale medier i større eller mindre grad hver dag. Men desværre bliver de beskyldt for at gøre os dumme, have en hård tone og for at sprede falske nyheder.

Det er ærgerligt, for vores brug af sociale medier behøver ikke at gå på kompromis med det gode liv. Måske kan det ligefrem styrke demokratiet, hvis vi bruger medierne på en konstruktiv og mere bevidst måde.

Det kan du læse mere om i Altivistens serie om sociale medier. I dette afsnit fortæller jeg om, hvordan medier arbejder med at udvide vores horisont, og hvad du selv kan gøre.

Bliver du udfordret i dit verdensbillede?

Prøv at scrolle ned gennem dit facebook-feed. Oplever du generelt, at du bliver præsenteret for nyheder og historier, der bekræfter dit verdensbillede, eller er der også holdninger imellem, som du er uenig i?

Måske er det svært for dig at se, om du bliver præsenteret for en bred vifte af holdninger. Men sociale bliver ofte skældt ud for at skabe ekkokamre eller filterbobler, som betyder, at vi primært bliver præsenteret for nyheder, som stemmer overens med det, vi mener i forvejen. I stedet for at få udfordret vores holdninger.

Demokratisk – i teorien

I teorien burde der være en del demokratiske fordele ved sociale medier – altså at de ville kunne være en fordel for den gode offentlige debat, skriver Jakob Linaa Jensen, der har forsket i Facebook som politisk offentlighed, og har skrevet en tekst om emnet med samme navn.

Principielt er sociale medier åbne for alle, der er ingen begrænsninger i forhold til plads, og du kan kommunikere forskudt af tid. Sociale medier afhjælper også de traditionelle uligheder, der tidligere har været i adgangen til medierne og den politiske dagsorden i forhold til uddannelse, klasse og social position.

Alt i alt er sociale medier altså optimale til at skabe en god debat, hvor alle kan komme til orde, og holdninger kan diskuteres.  

Algoritmer bærer en del af skylden

Men i virkeligheden har sociale medier ulemper, som delvist kan skyldes algoritmer. De gør, at du ser mere af det, som du klikker på og liker. På den måde bliver du primært præsenteret for indhold, der stemmer overens med dine egne holdninger.

Det kan være med til at skabe en polariseret verden. Men det er svært at sige noget endegyldigt om effekten af ekkokamre på sociale medier. Læs bl.a. mere om det her.

En amerikansk undersøgelse af Bakshy, Messing og Adamic fra 2015 har undersøgt diversiteten i de nyheder og holdninger, som amerikanere udsættes for på Facebook.

Undersøgelsen viste, at selvom algoritmer har noget at sige, betyder vores egne valg i forhold til vores netværk og venner på Facebook mere for, hvor forskellige holdninger vi bliver præsenteret for.

Medier vil sprænge boblen

Selvom undersøgelsen viser, at vi som brugere selv til dels er skyld i ekkokamrene på Facebook, forsøger flere medier at få os ud af ekkokamrene. Det skriver Mandag Morgen om i artiklen: Medie vil sparke døren ind til læsernes ekkokamre.

Et af medierne er det digitale medie Buzzfeed News, der forsøger sig med initiativet ”Outside Your Bubble”. Ved mediets mest læste artikler, vil man fremover kunne se en boks, hvor der er links til, hvad andre skriver og mener om artiklens emne på blogs og sociale medier.

Også Facebook, hvis algoritmer er en del af problemet i forhold til ekkokamre, vil forsøge at præsentere brugerne for flere forskellige holdninger.

Gør noget ved det selv

Med mere fokus på at undgå ekkokamre fra nogle af de store spillere, er der måske banet vej for, at der sker en forandring. Men der er også meget, du selv kan gøre for at sprænge filterboblen, som ekkokamre også kaldes.

Vincent F. Hendricks, der har forsket i boblestudier, kommer med nogle gode råd i en særdeles læsværdig artikel om emnet i Berlingske. Det handler om, at du skal ”teste sit argument”, tænke før du liker og tale samt dele med omtanke. Læs mere om det her.

Helt generelt handler det om, at du bør tænke dig mere om, når du bliver præsenteret for et bestemt verdenssyn på sociale medier. Du kan spørge dig selv, om der findes andre meninger om emnet og forsøge at sætte dig ind i dem med et åbent sind. At sige til dig selv at du ønsker at forstå, hvorfor nogle mennesker har en helt anden holdning end dig. Du vil nok blive overrasket over, at der faktisk også er gode argumenter for at mene det modsatte.  

Du kan også begynde at følge personer, der mener noget andet end dig. Eller følge med i debatter på politiske sider, hvor forskellige holdninger bliver luftet.     

Få også inspiration gennem temaet ”How to pop our filter bubbles” gennem ni forskellige TED-talks på omkring 10 minutter hver.

Tre handlemuligheder

Udvælg og se en TED-talk fra listen ovenfor.

Næste gang du deltager i en debat på sociale medier, enten ved at dele, like eller kommentere, brug noget tid inden på at sætte dig ind i forskellige holdninger om emnet.

Forsøg fremover at være åben over for forskellige holdninger i debatter og brug ligesom ved handlemulighed nr. 2 tid på at sætte dig ind i problemstillingerne, inden du deltager i en debat på sociale medier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *